אפרת שוורץ
קלינאית תקשורת
052-8898840
סולד 5ה' רעננה
התפתחות שפה - שאלות נפוצות
המידע המובא בעמוד זה הינו כללי, ואינו מחליף התייעצות עם איש מקצוע. במידה וקיים חשש, או שישנן שאלות, אתם מוזמנים להתקשר ולהתייעץ עמי בכל נושא, ואשמח לסייע.
החל מאיזה גיל ניתן לפנות לקלינאית תקשורת?
אין גיל מינימאלי להתייעצות עם קלינאית תקשורת. מומלץ לפנות בכל גיל ובכל מצב בו קיים חשש אצל אחד ההורים בשל היבטים מסוימים של התפתחות התקשורת, השפה או הדיבור.
מתי ילדים מתחילים לדבר?
סביב גיל שנה רוב הילדים מתחילים לומר את המילים הראשונות שלהם. מילים אלו פעמים רבות נהגות באופן שונה מהאופן בו מבוגרים הוגים אותן, ולעיתים הן כוללות מילים שונות לגמרי (למשל ילד שאומר "אייטה" במקום "טיול"). חשוב לשים לב לא רק למספר המילים שיש לילד בשלב זה, אלא גם לקצב בו נוספות מילים חדשות לאוצר המילים שלו.
באיזה גיל צריך להתחיל לומר משפטים?
לקראת גיל שנתיים רוב הילדים מתחילים להביע את עצמם על ידי צירוף של שתי מילים. זוהי תקופת מעבר לשלב בו הילד מביע את עצמו במשפטים, שהופכים ארוכים ומורכבים עם העלייה בגיל.
מה ההבדל בין איחור בדיבור ללקות שפתית?
איחור הוא התפתחות איטית/מאוחרת מהצפוי של כישורי השפה, כאשר ביצועי הילד עדיין נכללים בטווח הנורמלי, ואין צורך בהתערבות טיפולית. לקות היא מצב בו הקושי חורג מגבולות הנורמה, ונדרשת התערבות טיפולית. על מנת להבחין בין שני המצבים יש צורך בהערכה של קלינאית תקשורת.
למה ילדי לעתים לא מוצא או לא זוכר מילים שהוא מכיר?
כל אדם נתקל לעיתים במצב בו הוא לא מצליח להזכר במילה מסוימת (שכמו נמצאת על קצה הלשון...). עם זאת, יש ילדים שנתקלים במצבים אלו פעמים רבות מאוד- הם מתקשים לומר מילים שהם כבר מכירים. מצב זה נקרא קושי בשליפה או קושי בשיום.
האם ילד דו לשוני צריך לדבר כמו ילד שנחשף רק לשפה אחת?
אנו נוטים להיות "סלחניים" יותר לאיחור ברכישת שפה אצל ילדים דו לשוניים, אך למעשה אנו מצפים לפער מינימלי מהנורמה, שאמור להעלם בהדרגה עד גיל שש.
למה ילדי מדבר עם בני המשפחה, אך לא עם אנשים אחרים?
רוב הילדים חשים יותר בנוח בחוג המשפחתי, ולרוב מדברים בצורה ארוכה ומורכבת יותר בסביבה זו. עם זאת, יש ילדים אשר מתקשים באופן עקבי לדבר במצבים חברתיים שונים, למרות קיומה של יכולת שיחה מבוססת יותר בסביבה אינטימית. במצב כזה קיים חשש להתפתחות של אילמות אלקטיבית (סלקטיבית).
מהי "מוכנות לכתה א"?
מוכנות לכתה א היא הבשלות בתחומים הפיזיים, מוטוריים, רגשיים- חברתיים וקוגניטיביים. בשלות זו נדרשת על מנת להתמודד בהצלחה עם האתגרים ההתפתחותיים בכתה א', שכוללים את רכישת הקריאה והכתיבה, למידת החשבון, ההתמודדות עם כללי משמעת ועם מורכבות חברתית ורכישת הרגלי למידה.
האם צריך להכין את הילד לקראת כתה א'?
ישנן גישות שונות לשאלה זו, וכל הורה נכון שיפעל בהתאם לתפיסתו. עם זאת, חשוב להבין שקריאה וכתיבה של טקסטים הן יכולות הנשענות על מיומנויות מוקדמות יותר של פונולוגיה (שליטה ומודעות לצלילי השפה), אורתוגרפיה (השפה הכתובה) וכן כישורי שפה וחשיבה. כאשר קיים קושי במיומנויות בסיס אלו, מומלץ לפנות לקלינאית תקשורת עוד במהלך גן חובה.