אפרת שוורץ
קלינאית תקשורת
052-8898840
סולד 5ה' רעננה
דיבור - שאלות נפוצות
המידע המובא בעמוד זה הינו כללי, ואינו מחליף התייעצות עם איש מקצוע. במידה וקיים חשש, או שישנן שאלות, אתם מוזמנים להתקשר ולהתייעץ עמי בכל נושא, ואשמח לסייע.
החל מאיזה גיל ניתן לפנות לקלינאית תקשורת?
אין גיל מינימאלי להתייעצות עם קלינאית תקשורת. מומלץ לפנות בכל גיל ובכל מצב בו קיים חשש אצל אחד ההורים בשל היבטים מסוימים של התפתחות התקשורת, השפה או הדיבור.
מה זה דיספרקסיה?
דיספרקסיה אצל ילדים (שמכונה בספרות המקצועית גם "אפרקסיה", CAS- Childhood Apraxia of Speech) היא לקות דיבור שנובעת מקושי בתכנון תנועת אברי ההיגוי (הלשון, השפתיים וכו'). לקות זו מתבטאת בקשיי היגוי נרחבים וחמורים. לא כל בעיה בהיגוי הינה אפרקסיה, שכן בעיות שונות נובעות מקשיים שונים. על מנת להבין את סוג הקושי, יש לפנות לקלינאית תקשורת.
בני מדבר לא ברור, האם זה בסדר?
החל מגיל שלש אנו מצפים שדיבורו של הילד יהיה מובן ברוב הזמן לרוב האנשים. עד גיל שש יכולים עדיין להיות שיבושים של הגאים ("אותיות") ספציפיים. על מנת להבחין בין שיבוש שעדיין נחשב תקין לכזה שיש כבר צורך לטפל בו, מומלץ לפנות להערכה של קלינאית תקשורת.
בני בן שלש התחיל לגמגם. מה עלי לעשות?
בין גילאי שנתיים לשלש, כשהשפה של הילד הופכת מורכבת יותר, ילדים רבים חווים תקופות קצרות של חוסר שטף. בתקופות אלו נשמעות חזרות רבות על מילים או הברות, בדרך כלל בתחילת המשפט. מצב זה הוא תקין, אך בחלק מהמקרים הוא עשוי להתפתח לגמגום. בכדי למנוע זאת, רצוי להתייעץ עם קלינאית תקשורת.